voorgaande jaren

 

 

 

2016

JUBILEUM EXPOSITIE

10 jaar koffie- & theeschenkerij

In de Malle Molen

en St.Groninger Landschap 80 jaar

 in molen Hollands Welvaart

Molenweg 10    Mensingeweer

juli t/m oktober 2016

                                               kunstenaars:

 

op de Waaierij-zolder:

 

Noor Agter (Eenrum) molens 3D

Petra van Kalker (Groningen) houtenhuisjes 3D

Babs Snijdewind (Haren) keramiek

Wil van Donselaar (Kruisweg) keramiek

Mirjam Bouchier (Rottum) keramiek

Pjotr Rijpstra (Eenrum) schilderij

Jan Balkema (Groningen) schilderij

Annet Tonk (Aduard) keramiek

Ben Wasser (Nijmegen) schilderij

Christiaan Afman (Groningen)

   schilderij / pentekening

Jessica Lelieveld (Lauwerzijl) keramiek

Jolanda Meesters (Ezinge) schilderijen/keramiek

Ilse van der Ree (Groningen) beelden

Antje Solf (Ten Boer) schilderijen

Rika Dijkstra (Aduarderzijl) keramiek

Nel Conijn (Winsum) schilderijen
Gineke Visser (Adorp) keramiek

Gré de Weert (Den Helder) schilderijen

Yvonne Mangelsdorf (Hengelo) glaskunst

Greetje Hoving (Briltil) beelden

 

Marry Kuitert (Eenrum) tassen begane grond

Astrid Wevers(Pieterburen)schilderijen curiosazolder

 

ZONDAG 10 JULI   14.00 uur FEESTELIJKE opening

(OPENING OP DE BEGANE GROND)

 

EXPOSITIE

van 20 (streek) KUNSTENAARS

met "fietstas" kunst

kleine kunstwerken voor een betaalbare prijs

met als thema: koffie- en theeschenkerij in een molen

 

Opening door de burgemeester van de

gemeente De Marne dhr. Koos Wiersma om 14.00 uur.

folkmuziek: DE BENDE VAN DE BROEKSTREEK

 

 

Vele activiteiten ter ere van het 10 jarig bestaan

van de koffie- en theeschenkerinj IN DE MALLE MOLEN

ZIE BIJ ACTIVITEITEN 2016

NIEUWE EXPOSITIE

eind maart tot begin juli

 

OPENING 2016 PAASMAANDAG 28 MAART 14.00 uur

 

OPENING SEIZOEN MOLEN MENSINGEWEER met EXPOSITIE & MUZIEK 

27 en 28 maart aanstaande (Paasdagen) opent molen Hollands Welvaart in Mensingeweer met koffie-en theeschenkerij In de Malle Molen haar 10e seizoen.

VAN HARTE WELKOM

Petra van Kalker en Noor Agter

De opening zal worden verzorgd door dichter Paul Borggreve 

Noor Agter maakt objecten, installaties, tekent model en fotografeert. Ze haalt regelmatig hout van het wad, werkt met draad, papier maché en andere materialen. Ze volgde een aantal jaren Academie Minerva in Groningen, zat op de Academie voor Expressie in Utrecht, woonde en werkte in heel Nederland om uiteindelijk wortel te schieten in , zoals zij het noemt, ‘ het heerlijke Eenrum’. Ze is gefascineerd door beweging en vergankelijkheid, momenten die ze probeert te vangen in haar objecten. Ze exposeert regelmatig. In 2015 had ze de installatie ‘ de Kerkgangers’, een groep hemelsblauwe silhouetten van mensen die wellicht ooit echt in de kerk hebben gezeten. Ze waren te zien in de kerk in Eenrum en de kloosterkerk van Thesinge. De installatie gaat reizen langs verschillende kerken. Tot begin 2016 was de installatie ‘Trollenspotters’ te zien in de kerk van Klein Wetsinge. Een indrukwekkende vlucht witte vogels met ogen als ‘heksenbollen’ vloog op uit een nest van kerstbaleieren. Een aantal van hen zal vanaf 28 maart ook in de molen van Mensingeweer te zien zijn. Vogels inspireren Noor door hun eindeloze beweging, het vogelperspectief en hun onvoorstelbare ‘vogelvrijheid’. Naast de vogels  heeft Noor voor de molenexpositie molens gemaakt van verschillend materiaal, kleur en grootte. Ze kunnen staan of hangen. Meer info: www.nooragter.com

 

Petra van Kalker studeerde aan de ABK Minerva in Groningen en werkt als autonoom beeldend kunstenaar in Groningen. Haar vroege werk kenmerkte zich door snelle technieken in grote gebaren. Het werk ontwikkelde zich naar kleiner en poëtischer en meer gelaagd.  Ze tekent, illustreert en experimenteert de laatste jaren met  objecten en lampen.

Petra heeft een indrukwekkende staat van dienst in de kunstwereld. Ze exposeerde in binnen-en buitenland. Had een eigen galerie, was jarenlang coördinator van Groninger kunstkring De Ploeg en maakt samen met onder meer Noor Agter deel uit van Forma Aktua Pinakotheek. Ze werkt graag samen, zoals met kunstenaars Rieneke Gollnau en Noor Agter. Ook vindt ze inspiratie bij andere kunstdisciplines als dichters Paul Borggreve en Catharina van der Linden.

Haar werk is opgenomen in meerdere collecties.

In de molen in Mensingeweer laat Petra werken zien uit de serie ‘Boten’ en ‘Huizen’, kleine 3D objecten van hout, gelakt papier en metaal. Ze stralen kwetsbaarheid  en tegelijk robuustheid uit.

Het startpunt voor haar werk is intuïtief. Een woord, een gedicht , een zin die ze opvangt of leest kan een beeld bij haar oproepen dat ze zonder woorden vormgeeft met haar handen.

Vanzelf komen oersymbolen naar boven zoals boten, huizen, koppen, ladders. De boot staat symbool voor de menselijke ziel, varend op een zee van mogelijkheden.

De lampen van gelakt papier vertegenwoordigen op deze tentoonstelling het toegepaste werk.

www.petravankalker.exto.nl

 

De expositie is op de Waaierij-zolder van de molen te bezichtigen vanaf 28 maart tot en met eind juni 2016 op molen-, feest-, en zondagen en op afspraak.

Info: www.molenmensingeweer.com

2015

nieuwe EXPOSITIE

opening zondag 2 augustus 2015

14.00 uur   (begane grond) 

van harte welkom

 

Antoinette Verboon  o.a. speksteen

Wiendelt Hooyer  fotografie

 

muziek: Jan de Roos   piano

openingsspeech:  Paul Borggreve schrijver & dichter

 

DE KUNSTENAARS:

ANTOINETTE VERBOON

Antoinette Verboon is autodidact. Al vele jaren werkt zij in speksteen. Ze maakt vooral abstracte beelden met een knipoog naar het menselijk lichaam in al zijn onvolkomenheden. Hierdoor probeert zij de realiteit in een ander perspectief te plaatsen. Uitgangspunt is de vorm die de steen al heeft wanneer ze die uitkiest. Die vorm inspireert en geeft een idee waar het uiteindelijke beeld naar toe gaat. Veel aandacht besteedt ze aan de sokkel om het beeld compleet te maken. Behalve  met speksteen als materiaal maakt Antoinette beelden in kunsthars, aluminium-cement en brons. Zij is steeds op zoek naar nieuwe vormen en materialen.

 

 

WIENDELT HOOYER

Wiendelt Hooyer maakt vooral niet direct herkenbare foto’s die hij soms bewerkt met acrylverf. Ook hij probeert zijn beelden in een nieuwe, andere context te plaatsen waarmee hij de toeschouwer uitdaagt zich te verhouden tot een andere realiteit. Die kan zich in een wereld begeven waarin zaken als het menselijk streven naar schoonheid en de niet te onderdrukken drang naar vrijheid worden vormgegeven. Wiendelt’s fotografie gaat ook over de onstuitbare neiging van mensen om zich te ontwikkelen en waar nodig zich te bevrijden van onrecht en eigen onmacht.

De expositie is tot eind oktober te bezichtigen op openingstijden van de molen: op molen-,feest-, en zondagen van 10.00-17.00 uur en op afspraak.

 

nieuwe EXPOSITIE

opening zondag 10 mei 2015

14.00 uur van harte welkom

 

Cherie de Boer   olieverfschilderijen

Marjanne Sorgdrager   sieraden

Jessica Lelieveld       keramiek

 

muziek:  Accordeon Melancolique

openingswoord: huisdominee Frenay

DE KUNSTENAARS:

 

Jessica Lelieveld uit Lauwerzijl kwam via haar werk met verstandelijk gehandicapten op een potterie in aanraking met klei. Klei is haar belangrijkste basismateriaal gebleven, al werkt ze inmiddels ook graag met hout, papier, glas en andere materialen. Ze rondde de kunstopleiding ‘Meer dan’ in Beilen af. Grote en kleine gebeurtenissen om haar heen worden voorstellingen en beelden in haar hoofd. Die beelden en voorstellingen tot een tastbaar object maken is steeds een spannend avontuur. Jessica vindt haar inspiratie  in de natuur. De seizoenen zorgen voor een wisselend palet en wisselende sferen. De weidse akkers aan het Reitdiep waar ze woont, de ruimte om haar heen hebben een grote invloed op haar en haar werk, dat zowel abstract als figuratief is.

Marjanne Sorgdrager uit Feerwerd behoeft nauwelijks aankondiging, bekend als haar sieraden al zijn. Marjanne krijgt haar inspiratie uit haar omgeving. Kleuren, vormen en structuur  van de dingen om haar heen geven haar voldoende ideeën. Het edelmetaal zilver is geduldig, schrijft ze op haar website. Steeds zoekt ze nieuwe mogelijkheden om het zilver te bewerken. Soms gebruikt ze ter versiering andere metalen, (ruwe) edelstenen, kunststof, oude kralen. In haar bescheiden galerie aan huis ‘Spreken is zilver’ toont ze haar werk.

Cherie de Boer (Sint- Jacobiparochie) bouwde in een twintigtal jaren een oeuvre op van verschillend werk. Werk in opdracht in verschillende technieken. Olieverfschilderijen van uiteenlopend formaat in mediterrane sferen. Impressionistische en realistische in- en exterieurs en objecten. De laatste jaren schildert Cherie veel waterwerk. Soms verstild, een andere keer uitbundig wat zich weerspiegelt in afwisselend pasteltinten en gewaagde kleuren. Behalve haar olieverfschilderijen maakte Cherie artwork voor cd hoezen. Dit hangt samen met het muziekduo ‘Accordeon Melancolique’ dat zij sinds 1984 vormt met haar partner Jean-Pierre Guiran.

MUZIEKDUO ACCORDEON MELANCOLIQUE

Dit fantastische duo zal die middag bij de molen spelen - nadat zij in 1997 in Rotterdam voor Hillary en Bill Clinton, kroonprins Willem Alexander en premier Wim Kok speelden. Hun cd ‘l’imparfait du coeur’ werd  in Zweden tot beste accordeon cd van 1999 uitgeroepen.

OPENINGSWOORD

De expositie zal worden geopend door huisdominee Frénay.

expositie augustus 2014

Ellen Meereboer & Jan Reemeijer

 exposeren met resp. fotografie en keramiek in de molen.

Zondag 17 augustus 14.00 uur feestelijke opening door burgemeester Koos Wiersma van de gemeente De Marne.

Van harte welkom!!

2014

EXPOSITIE OPENING ZONDAG 11 MEI 14.00 uur

Paula Biemans uit Bierum gaat exposeren op de Waaierijzolder met schilderijen, kijkdozen en ……….. De opening met livemuziek zal zondag 11 mei om 14.00 uur plaatsvinden.

Iedereen is van harte welkom.    

schilderij van Delia Bremer (niet te koop) hangt op de begane grond
expositie op de Waaierij (2e zolder)
opening van een expositie

EXPOSITIES

 2013

 

 

  ZONDAG 4 AUGUSTUS  2013         OPENING EXPOSITIE nieuwe expositie met schilderijen van Margot Janssen en keramiek van Sytske Feitsma om 14.00 uur openingshandeling door Groninger dichter Paul Borggreve (Tegenvoeters) muzikale begeleiding door Geert Bruintjes vibrandoneon & Bert Hamming accordeon en a capella door zangtrio Desnoots (Dick, Els en Sytske)  

In molen Hollands Welvaart te Mensingeweer is vanaf zondag 4 augustus een expositie te bezichtigen van werk van Margot Janssen schilderijen en Sytske Feitsma keramiek.

Margot Janssen woont in Mensingeweer. Haar schilderijen  maakt ze met gebruik van acrylverf en gemengde  techniek. Belangrijk voor haar is het toevoegen van textiel, papier en andere materialen, waardoor de huid van het schilderij structuur en reliëf krijgt. Werkend met het materiaal ontstaat een uitgangspunt of aanwijzing.  Door middel van het veranderen, weghalen en laten staan, door het ordenen en zoeken vormt het onzichtbare zich een beeld en ontstaat het schilderij.  Het tonen van haar schilderijen kan een ingang tot communicatie met de toeschouwer zijn, al naargelang deze de beelden toelaat. Wanneer deze wisselwerking  ontstaat is iets wezenlijks tot stand gebracht. Margot heeft geëxposeerd op meerdere plaatsen.

Sytske Feitsma beoefent sinds 1969 de beeldende kunst in haar woonplaats Pieterburen. In ‘Jachtlust’ aan de Hoofdstraat 51 heeft zij haar werkruimte en de gelegenheid om te  exposeren. Naast het vervaardigen van tegeltableaus maakt zij kleine  fantasierijke voorwerpen, al of niet in combinatie met andere materialen, zoals hout en ijzer. In de wintermaanden is er de mogelijkheid voor anderen om in haar werkruimte onder begeleiding met klei te werken. Sytske Feitsma heeft diverse exposities gehad. In Galerie de Pronkkoamer in Saaksumhuizen, Bloemrijk Vertrouwen in Altsjerk, Kunst en Vlieg in Veenhuizen, Molen de Adam in Delfzijl, Art en Job in Hornhuizen, de kerk in Warfhuizen, het gemeentehuis in Leens, om er slechts enkele  te noemen. In samenwerking met ‘ANDORRA’ is in het verleden ‘land art’  tot stand gekomen. Op het land van boer Harm Westers in Hornhuizen zijn velden met  estafettebloei en Phacelia te bewonderen. Met ‘ANDORRA’ werkt zij nu aan infopanelen voor de wandelroute ‘landloop – zeegrenzen’ in Pieterburen.

 

  expositie mei juni juli 2013 SIBRICH VEENLAND ( keramiek) en HANS SAS (fotografie) in molen te Mensingeweer In molen Hollands Welvaart in Mensingeweer heeft op zondag 12 mei om 14.00 uur mw. Roeli Broekhuis, directeur van het Groninger Molenhuis, de opening verricht van een expositie met werken van Sibrich Veenland en Hans Sas. Muzikale omlijsting door streektaaltrio MAGWEL. Beide kunstenaars vinden hun inspiratie in de eigen omgeving: die van het Groninger land. 

Sibrich woont sinds 2006 op een boerderij. Vanuit haar atelier met veel glas voelt zij zich onderdeel van het landschap. In de verte kan ze de silhouetten zien van Baflo, Rasquert, Saaksumhuizen en Eenrum. De ruimte, wolkpartijen, de wind, de klei akkers en de beleving hiervan weet ze fraai te vertalen in haar beelden. Behalve haar vrije werk maakt Sibrich beelden met een gietmal. Dit geeft de mogelijkheid om glazuur toe te passen waarbij verassende combinaties kunnen ontstaan.  

Hans Sas kreeg zijn eerste fototoestel toen hij afstudeerde als dierenarts. Nadat hij door een operatie zijn beroep niet meer kon uitoefenen heeft hij zich meer en meer in de fotografie bekwaamd. Zijn verhuizing naar het platteland van Groningen vanuit Zuid-Nederland in 1984 heeft een grote invloed op zijn  ontwikkeling als fotograaf gehad. Hij fotografeerde graag agrarische werkzaamheden. Na het agrarisch landschap raakte hij gefascineerd door het Groninger wad. Later ook de Friese en Duitse waddenkust. Van het Groninger en Friese wad zullen foto’s te bewonderen zijn in de molen Hollands Welvaart.  De expositie op de Waaierij-zolder is te bezichtigen van 12 mei tot eind juli op de openingstijden van de molen. Voor groepen ook mogelijk op afspraak.

schilderij Margot Janssen
keramiek van Sytske Feitsma
keramiek van Sibrich Veenland
Waddenfotografie van Hans Sas

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

18.04 | 09:11

Gister fijne relaxte 1e Paasmiddag met een mooie band bij jullie molen meegemaakt. Bedankt 🙏

...
01.03 | 17:54

Hallo W. Nijlunsing,
Door corona geen idee of u al een reactie hebt gehad?
We zijn bezig een info-zolder in te richten: dus zeker belangstelling. Waar woont u?

...
26.10 | 12:16

Hallo,
Ik ben lang geleden vrijwilliger geweest op deze molen. Ik heb nog een maalboekje met verslagen dat ik heb bijgehouden van 1975 tot 1985. Belangstelling?

...
16.10 | 16:45

Hallo Peter,

Is it possible to film at the Mill using a drone camera? I am a TV director interested in filming, October 21, 22, or 23

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE