exposities 2017

OPENINGSWOORDEN    

tentoonstelling Tomas Rosicka 

Welkom bij de tentoonstelling van Tomas Rosicka uit Praag. In de eerste plaats Tomas Rosicka zelf, z’n vriendin Kamilla, en z’n ouders Oto en Blanka. Ze zijn hier vrijdag na een lange reis aangekomen hebben hard gewerkt om alles op te hangen en zijn hier tot dinsdag te gast. En we hebben het voorrecht om tot het eind van het molenseizoen Tomas’ schilderijen te bekijken. Voordat ik daar iets over zeg, eerst iets over de mensen die dit mogelijk hebben gemaakt. Want hoe komt een beroemde Tsjechische kunstenaar terecht in Mensingeweer, terwijl hij net zo goed in het Groninger Museum of in het Stedelijk museum van Amsterdam had kunnen exposeren? Om maar niet te spreken van het Museum of Modern Art in New York! Dat is dankzij de Tsjechië-connectie van een van onze Molenmeiden: Mieke Linderova ! Zij heeft al jarenlang contact met de Tsjechische filmmaker Vojtech Galány – hier ook aanwezig. Vojtech woont al heel lang in Nederland, en hij was zo vriendelijk om ervoor te zorgen dat wij hier nu de unieke schilderijen van Tomas Rosacki kunnen laten zien. 

Maar voordat ik daar iets meer over vertel, zal eerst Tomas’ moeder Blanka Karochova de sonatine van Beethoven in F-dur spelen. 

Als u straks de expositiezolder betreedt komt u in een andere wereld terecht. U hoeft niet meer twee trappen op, nee slechts één trap scheidt u van de expositie. U vindt daar niet langer de vertrouwde rommelzolder – die moest van de Molenstichting verdwijnen. Maar door het gezeefde licht is die juist zeer geschikt voor deze expositie. De voormalige rommelzolder is gisteren omgetoverd tot een magische en surrealistische wereld, met ontploffende meteoren, diepe afgronden, en eenzame steden en woestijnen. 

Maar wat het meeste opvalt is de beweging die overal in zit: Tomas zou het energie noemen: en je blijft ernaar kijken, want het is net alsof ze terwijl je kijkt veranderen. Sommige werken knallen je tegemoet, anderen zuigen je naar binnen, er zijn werken die je verontrusten, anderen die eerder een meditatieve sfeer oproepen. Maar ook de humor ontbreekt niet. Hij neemt je mee naar de woestijn, naar grillige rotspartijen, naar de stad en naar de ruimte. Ja, Tomas weet de ziel van het universum te tonen, of liever gezegd – van meerdere, parallelle universums, die hij van bovenaf, of van binnenuit laat zien. Tomas laat graag minstens twee werelden zien: die van de fantasie, van het absurde, en de zogenaamde échte wereld. Naast elkaar, en door elkaar heen. 

Wat hij ziet, wat hij schouwt aan energie, positief of negatief, transformeert hij in z’n werk. Hij beheerst veel registers en elk doek vertelt een eigen verhaal. En ik weet zeker dat hij u graag een toelichting geeft. In het Tsjechisch als u dat beheerst, en anders in het Engels dat hij enigszins beheerst. De schilderijen zijn ook te koop. Wendt u zich daarvoor tot de Molendames. Dames en heren, het is mij een grote eer om hierbij de Tentoonstelling van Tomas Rosacki voor geopend te verklaren. 

 Ignace Frénay

6 augustus 2017

Ignace bedankt voor je mooie woorden bij deze bijzondere expositie!!

Tomas & familie bedankt / dekuji voor deze Tsjechische expositie op 't Groningse Hoogeland!!

Vojtech & Mieke bedankt voor het tot stand brengen van internationale samenwerking!!

wordt verwacht:

nieuwe expositie opening zondag 6 augustus 2017

 

EXPOSITIE OP NIEUWE EXPO-ZOLDER(1e zolder !!)

beeldend kunstenaar / schilder  

Sita Geerling

FEESTELIJKE OPENING   ZONDAG 7 MEI  2017 om 14.00 uur

 

muzikale omlijsting

duo Martin Korthuis & Eddo Pol

Vanaf zondag 7 mei tot en met eind juli exposeert Sita Geerling in de nieuwe expositieruimte van molen Hollands Welvaart. Van de tweede zolder is die verplaatst naar de eerste. Dit komt de bereikbaarheid ten goede en zorgt dat bij het malen van graan de kunst gevrijwaard blijft van een laag stof. Want ja, onze molenaars hebben de Hollands Welvaart geprepareerd voor echt malen!! Later meer info hierover.

Sita Geerling (1962 Nij Beets) volgde haar opleiding aan de ABK Minerva in Groningen. Naast beeldend kunstenaar is ze beeldend therapeut in haar Atelier Lyts Bûthus in het Friese Winsum. Bekend werd ze met haar expressieve Friese en Groningse landschappen. Door buiten te schilderen in de natuur of in direct contact met een model ontstaan levendige werken vol beweging.                                            

Ze wil schilder zijn van ruimte en geborgenheid. De beweging die ze ervaart in haar onderwerp geeft ze weer op het doek en doet haar zoeken naar een uiteindelijk resultaat. Die gestolde beweging samen met het kleurgebruik laten bij nadere beschouwing een gelaagdheid zien, die bij de toeschouwer een dieper gevoel kan aanspreken. Het is een kleine stap om een verbinding te leggen met de haptonomie, de leer van het menselijk tastgevoel en gevoelsleven, waar Sita zich in haar therapeutische werk op toelegt.                      

Ze exposeerde vele malen in Friesland, Groningen en Duitsland. In de molen zullen, behalve een zicht op Mensingeweer en de molen, schilderijen van het Hooge Laand te zien zijn. De expositie zal om 14.00 geopend worden, waarna muzikanten Martin Korthuis en Eddo Pol hun sfeervolle Groningse liederen laten klinken. Kijk ook op  www.sitageerling.nl/www.lytsbuthus.nl

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

18.04 | 09:11

Gister fijne relaxte 1e Paasmiddag met een mooie band bij jullie molen meegemaakt. Bedankt 🙏

...
01.03 | 17:54

Hallo W. Nijlunsing,
Door corona geen idee of u al een reactie hebt gehad?
We zijn bezig een info-zolder in te richten: dus zeker belangstelling. Waar woont u?

...
26.10 | 12:16

Hallo,
Ik ben lang geleden vrijwilliger geweest op deze molen. Ik heb nog een maalboekje met verslagen dat ik heb bijgehouden van 1975 tot 1985. Belangstelling?

...
16.10 | 16:45

Hallo Peter,

Is it possible to film at the Mill using a drone camera? I am a TV director interested in filming, October 21, 22, or 23

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE